środa, 27 kwiecień 2022
Płyty indukcyjne to jedne z najnowocześniejszych płyt kuchennych, które zwykle składają się z dwóch lub czterech pól grzewczych. Ich największą zaletą jest gładka powierzchnia, co doskonale komponuje się z nowoczesnym wystrojem kuchni i ułatwia sprzątanie. Błyszczące płyty indukcyjne wystarczy co pewien czas przetrzeć zwilżoną, miękką ściereczką lub gąbką i gotowe. Poważniejsze zabrudzenia to rzadkość, co jest pochodną specyfiki działania tego typu urządzeń.
Do czyszczenia płyty indukcyjnej wystarczy czysta woda i miękka ściereczka lub gąbka. Jeśli chcesz uniknąć nieestetycznych smug od drobin tłuszczu lub pozbyć się widocznych odcisków palców, do wody dodaj niewielką ilość octu spirytusowego. Oczywiście możesz skorzystać również z płynu do mycia naczyń, ale wówczas płytę musisz jeszcze wytrzeć. W czyszczeniu płyt indukcyjnych sprawdzają się wszelkie preparaty do mycia luster, okien czy ekranów komputerowych. Płyt indukcyjnych nigdy nie powinno się szorować. Drobnych rys w żaden sposób już nie usuniesz i będą one trwale szpeciły płytę.
Płyty indukcyjne skonstruowane są w ten sposób, że nagrzewają jedynie ustawione na nich naczynie (garnek, patelnię czy czajnik) i przy ewentualnym wycieku płynu z garnka lub patelni, automatycznie się wyłączają. Dlatego przypalony tłuszcz, mleko lub zupa na powierzchni takiej płyty to prawdziwa rzadkość. Gdy jednak coś takiego się zdarzy, przypalone miejsce należy po prostu namoczyć wodą. Gdy osad zmięknie, należy usunąć go gąbką lub ściereczką. Płyty nie należy szorować!
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy