środa, 15 czerwiec 2022
Uzyskanie efektu równomiernego wypieczenia pizzy w warunkach domowych będzie zdecydowanie łatwiejsze, jeśli miejsce tradycyjnego rusztu lub blachy do pieczenia zajmie specjalny kamień. Niestety kamienie dość łatwo się przypalają i brudzą, a ich czyszczenie, zwłaszcza w przypadku porowatych kamieni szamotowych może być wyjątkowo uciążliwe.
W przypadku ciężkich kamieni o jednolitej strukturze, które nie chłoną wody, a zwłaszcza twardych kamieni granitowych i wulkanicznych, czyszczenie przypaleń i innych zabrudzeń jest dziecinnie łatwe. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym wystudzeniu kamienia, by nie pękł potraktowany zimną wodą. Twarde kamienie można skrobać, szorować, moczyć i zmywać. Nic się im nie stanie. Stosując twarde narzędzia, ryzykujemy najwyżej drobnymi rysami, które nie mają wpływu na skuteczność wypieku pizzy.
Znacznie większy problem pojawia się przy kamieniach szamotowych, o porowatej strukturze, które chłoną wodę jak przysłowiowa gąbka. Zabrudzenia łatwo wnikają w taki materiał i jego doczyszczenie nie zawsze jest możliwe. Kamieni szamotowych nie powinno się myć detergentami, ale można je moczyć w czystej wodzie. Zamoczenie kamienia w wodzie może pomóc w wypłukaniu zabrudzeń, które wniknęły w głąb materiału. Jednak po takiej procedurze kamień trzeba suszyć przynajmniej przez kilkanaście godzin, czasem kilka dni. Do szorowania przypalonego sosu można używać ostrego nożyka, pumeksu lub mniejszego kamienia szamotowego.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy