środa, 22 kwiecień 2020
Teoretycznie moglibyśmy powiedzieć, że zawsze wtedy, gdy będzie tego potrzebować, ale praktyka pokazuje, że warto umyć lodówkę nawet wtedy, gdy pozornie wygląda na czystą. Najlepiej robić to raz w tygodniu i połączyć tę czynność z przeglądaniem zawartości. Wówczas można wyrzucać rzeczy przeterminowane czy też popsute, znaleźć te, które trzeba zjeść w najbliższym czasie. Sama lodówka jest strategicznym miejscem w domu, a jej czystość gwarancją zdrowia. Wszak dba o to, by żywność dłużej zachowała świeżość, a z drugiej strony może być siedliskiem bakterii i grzybów. Niezadbana lodówka będzie również przenikać różnego rodzaju zapachami, które w efekcie wcale nie będą dla nas przyjemne. Jeśli robisz raz w tygodniu duże zakupy, połącz je ze sprzątaniem w lodówce. Wyrzuć szczególnie te artykuły, na których pojawiła się pleśń, bo są siedliskiem groźnych mykotoksyn. Niebezpieczne są również bakterie takie jak salmonella czy gronkowiec. Wszystkie półki, szuflady i powierzchnię lodówki należy dokładnie umyć ciepłą wodą z octem lub sodą oczyszczoną i koniecznie wytrzeć do sucha. Zwróć uwagę również na otwór odpływowy, czy nie wymaga on oczyszczenia. By lodówka pachniała czystością i świeżością, wstaw pojemnik ze zmieloną kawą lub sodą oczyszczoną.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy