wtorek, 21 kwiecień 2020
Przypalony piekarnik to jeden z największych kuchennych koszmarów. Pamiętaj, że jesteś w stanie sobie z nim poradzić bez użycia chemii oraz straty wielu godzin na szorowanie. Najlepiej czyścić go regularnie, bo jest łatwiej. Warto użyć składników, które mamy w domu i takich, które nie będą podrażniać oczu, dróg oddechowych i skóry oraz nie przedostaną się do jedzenia. Przydadzą się ocet i soda, ale całą procedurę zacznij od tego, że rozgrzejesz piekarnik i spryskasz jego dno wodą. Następnie wsyp sodę oczyszczoną i spryskaj po raz drugi. Taką miksturę możesz pozostawić do wysuszenia na kilka godzin a nawet na całą noc, jeśli brud jest oporny. Rano wstaw do piekarnika garnek lub miskę z wrzątkiem i zostaw na godzinę. Pozostanie ci potem wypłukanie wszystkich elementów piekarnika. Do przetarcia ścianek i rusztowań możesz również użyć roztworu wody i octu w proporcjach 50/50. On pomoże również usunąć osad z dna piekarnika. Używaj ciepłej wody i dokładnie wytrzyj wszystkie elementy. Jeśli masz piekarnik z funkcją samoczyszczenia, używaj jej regularnie, bo to znacząco ułatwia sprzątanie.
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy