Poniedziałek, 17 czerwiec 2019
Gotowanie, smażenie czy zaniedbanie na jakiś czas regularnego czyszczenia czajnika może sprawić, że będzie wyglądał niezbyt atrakcyjnie. Usuwanie przypaleń i tłustych plam nie jest trudne, choć zwykłe umycie go może nie wystarczyć.
Pamiętaj o tym, by czajnik czyścić po każdym użyciu. Dotyczy to również innych elementów stalowych. Wtedy wystarczy użycie miękkiej wilgotnej ściereczki. W ten sposób usuniesz kurz, ślady tłuszczu oraz plamy po wodzie czy palcach. Na co dzień sprawdzi się roztwór wody i mydła, szmatka z owczej wełny a także mikstura z octu, sody i soku z cytryny.
Żeby czajnik odzyskał swój blask, możesz użyć mleczka do czyszczenia lub dedykowanych produktów usuwających tłuszcz. Wybieraj takie środki i czyściki, które nie zarysują delikatnej powierzchni. Sprawdza się również wyszorowanie powierzchni kulką, którą robi się z pozostałości folii aluminiowej. Brud wystarczy zebrać mokrą gąbką. Następnie wypłucz czajnik i wytrzyj do sucha. Powierzchnię pokryj odrobiną gliceryny lub oliwy, to natłuści, zabezpieczy i sprawi, że będzie wyglądał jak nowy. Oby na dłużej.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy