wtorek, 5 lipiec 2022
Dokładne mycie patelni z wykorzystaniem standardowych detergentów nie zawsze pomoże w usunięciu trwałych, przypalonych zabrudzeń z jej spodu. Gdy nie chcesz się męczyć z szorowaniem patelni, możesz zamoczyć ją w samodzielnie przygotowanej mieszance na bazie wody i sody oczyszczonej, octu spirytusowego lub soli kuchennej. Domowy specyfik powinien poradzić sobie z nawet najtrudniejszymi zabrudzeniami, wstępnie je zmiękczając i rozpuszczając.
Zamiast proszku do szorowania, do rozpuszczenia przypalonego tłuszczu możesz wykorzystać domową mieszankę na bazie wody i sody oczyszczonej. Wystarczy kilka łyżeczek sody i niewielka ilość wody, aby przygotować lepką pastę, która poradzi sobie z większością zabrudzeń. Pastę nakładamy na przypalenia i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie zeskrobujemy ze spodu patelni wraz z przepaleniami. Dla zwiększenia intensywności działania pasty, zamiast wody z kranu można użyć wody utlenionej.
Alternatywą dla pasty z sody oczyszczonej są kąpiele w occie spirytusowym. Warto skorzystać z płaskiego naczynia, do którego wlewamy ocet i zanurzamy w nim spód patelni. Kwaśne środowisko powinno pomóc w rozpuszczeniu trwałych przypaleń, które następnie będzie łatwiej zeskrobać lub zmyć przy pomocy kuchennego zmywaka, ewentualnie niepotrzebnej, starej szczoteczki do zębów. Gdy zabrudzenia po kąpieli w occie nie chcą ustąpić, wciąż mokry spód patelni można posypać solą kuchenną, a następnie intensywnie szorować druciakiem lub twardym zmywakiem kuchennym.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy