środa, 4 listopad 2020
Kuchenkę gazową trzeba czyścić regularnie. Im częściej będziesz o tym zapominać lub to ignorować, tym będzie trudniej. Z urządzenia korzystamy codzienne, a zarówno pozostałości jedzenia, jak i osady po spalaniu gazu nie wyglądają ładnie. Poza tym mogą być niebezpieczne i wpływają na efektywność kuchenki. Palniki ze względu na swoją konstrukcję wymagają specjalnej uwagi. I choć w sklepach znaleźć można odpowiednie preparaty, to warto sięgnąć po domowe, tanie i skuteczne sposoby. Zacznij od tego, że zdemontujesz palniki. Przygotuj roztwór octu i wody w proporcjach 3:1 i go zagotuj. Do takiej mieszanki włóż elementy i poczekaj, aż roztwór ostygnie. Na koniec wystarczy każdy z palników wyjąć i wyczyścić przy wykorzystaniu szczoteczki lub też kulki z folii aluminiowej. Rozpuszczone osady usuniesz bez wysiłku. Wszystko należy oczywiście opłukać i wysuszyć przed ponownym montażem. Niektórzy wkładają elementy palników do miski z octem i zostawiają na około godzinę. W każdym wariancie efekty są zdumiewające. A Ty możesz się cieszyć piękną kuchenką - przynajmniej do kolejnego gotowania.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy