piątek, 28 sierpień 2020
Ciemny granitowy zlew kuchenny to modny wybór – zwłaszcza w ostatnich latach. Niemniej jednak trzeba pamiętać o tym, że na ciemnym kamieniu zanieczyszczenia są tak samo widoczne, jak na jego jasnych odpowiednikach. Jak zatem radzić sobie z czyszczeniem, by przyniosło ono zadowalające efekty?
Regularne mycie zlewu po każdym zmywaniu to opcja minimalizująca ryzyko wystąpienia uporczywych i trudnych do usunięcia plam. Są jednak produkty spożywcze, które tak łatwo nie odpuszczają, np. curry. Początkowo spróbuj pozbyć się go przy pomocy podstawowych środków, czyli płynu do mycia naczyń i gąbki. Zakamarki możesz próbować wyczyścić używając miękkiej szczoteczki do zębów.
Co, jeśli to nie pomoże? Wytocz większe działa! Pasta z sody oczyszczonej i octu potrafi zdziałać cuda. Jej proporcje powinny wynosić 2:1, czyli szklanka sody i ½ szklanki octu. Jak jej używać? Rozprowadź pastę po powierzchni zlewu i po kilku minutach za sprawą miękkiej strony gąbki usuń ją pod bieżącą wodą. Zrób to dokładnie, by nie zostały żadne widoczne smugi lub zacieki.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy