wtorek, 17 grudzień 2019
Niedzielny obiad, święta lub wizyta gości a może codzienne gotowanie? Tłuste plamy w piekarniku są widocznym znakiem, że przygotowaliśmy dobre jedzenie. By nie psuły humoru i wizerunku kuchni, należy je po prostu wyczyścić. Choć na rynku dostępnych jest szereg specjalistycznych produktów, warto postawić na domowe i sprawdzone sposoby. Będą one tańsze oraz zdrowsze dla nas i dla środowiska. Najtrudniej poradzić sobie z tłustymi smugami i przypalonymi resztkami jedzenia. Warto pamiętać, że nie należy jednak odkładać tej czynności na później, bo wtedy będzie tylko gorzej. Doskonale sprawdzi się niezastąpiona w kuchni soda. Można na przykład zasypać zwilżone ścianki proszkiem i zostawić na noc. Rano wystarczy przetrzeć wszystko mokrą szmatką. Można również przygotować papkę z sody i wody w proporcjach 1:1. Musi być gęsta, by nie spływała ze ścianek. Należy dać jej czas na działanie, a potem wyszorować lub zetrzeć w zależności od tego, jaka będzie potrzeba. Jeśli chcesz wzmocnić działanie papki, dodaj płyn do mycia naczyń, który doskonale wiąże tłuszcz i pomaga go zmyć. Ciekawym sposobem jest na przykład zwilżenie piekarnika parą. Można to zrobić, wstawiając naczynie żaroodporne z wodą i włączyć piekarnik na maksymalne grzanie na kilkanaście minut. Podobnie działają również systemy czyszczenia urządzenia. Mycie będzie prostsze, plamy szybciej zejdą, a ty nie będziesz tracić czasu i energii. Przydadzą się na inne okazje.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy