wtorek, 6 grudzień 2022
Korzenne ciastka w naturalny sposób kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Używamy ich jako słodkich przekąsek i dekorujemy nimi choinki. Naturalnie twarde pierniki wymagają jednak kilku dni, a niekiedy nawet kilku tygodni leżakowania w odpowiednich warunkach, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu, w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce, aby nabrały naturalnej wilgoci i zmiękły. A co zrobić, by przyspieszyć ten proces?
Jedną z popularnych metod szybkiego zmiękczania twardych pierników jest umieszczenie w ich pobliżu kilku ćwiartek świeżego jabłka. Po prostu do słoika lub puszki z piernikami wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 dni. Zamiast jabłka możemy użyć pomarańczy. W obu przypadkach trzeba uważać, by kawałki owoców nie spleśniały i nie zniszczyły naszych pierników. Wilgoć z owoców zostanie wchłonięta przez pierniki i po kilku dniach nawet najtwardsze okazy powinny nadawać się do jedzenia.
Najszybszym sposobem na zmiękczenie twardych pierników jest ich podgrzanie w mikrofali po wcześniejszym spryskaniu niewielką ilością wody. Ustawiamy wysoką temperaturę i włączamy urządzenie na kilkadziesiąt sekund. Jako alternatywy można użyć piekarnika. Rozgrzewamy go do wysokiej temperatury (około 200 stopni Celsjusza) i wkładamy do niego na kilka minut blachę z twardymi piernikami, które wcześniej delikatnie spryskujemy wodą. Zwykle wystarczy pięć minut w piekarniku, by pierniki zmiękły i dodatkowo uwolniły swój naturalny, korzenny aromat.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy