wtorek, 17 lipiec 2018
Czosnek jest jedną z najcenniejszych roślin w polskiej kuchni. I o ile ten naturalny antybiotyk może pomóc nam szybko uporać się z chorobą i sprawia, że mięso czy sosy doskonale smakują, to jednak dla wielu osób charakterystyczny zapach bywa barierą nie do przejścia.
Rewelacyjnym neutralizatorem zapachu czosnku z ust jest musztarda. Weź łyżeczkę produktu i żuj przez minutę, a potem wypluj. Kolejne pół łyżeczki musztardy też przeżuj i połknij. Dużo pij. Na przykład pełnotłuste mleko wypięte od razu po zjedzeniu „czosnkowej” potrawy ma właściwości neutralizujące. Podobnie zadziała jogurt i dobroczynne bakterie w nim zawarte.
Świetnie neutralizuje zapachy cytryna. Po zjedzeniu potrawy z czosnkiem wypij sok z cytryny lub przegryź kawałek świeżego owocu lub ziarna kawy. Być może ten smak wyda ci się zbyt gorzki, ale warto spróbować tego rozwiązania. Wielkim powodzeniem cieszą się miętówki oraz świeża natka pietruszki, która dodatkowo uzupełnia dietę w ważne składniki przeciwzapalne.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy