czwartek, 15 wrzesień 2022
Pielęgnacja elektrycznego czajnika nie powinna ograniczać się tylko i wyłącznie do mycia jego zewnętrznych elementów. Oczywiście jest to ważne, ale nie można zapomnieć o czyszczeniu wnętrza. Jeśli używasz twardej wody, na grzałce, dnie lub wieczku urządzenia z czasem zaczną pojawiać się nieestetyczne osady z kamienia. Białe wykwity węglanu wapnia nie są groźne dla zdrowia, ale wyglądają nieestetycznie. Poza tym drobne fragmenty kamienia mogą odrywać się od powierzchni czajnika, przez co woda traci na klarowności.
Jeśli nie chcesz korzystać z profesjonalnego odkamieniacza chemicznego, wybierz jedną z domowych metod usuwania kamienia. Najprostszym sposobem na oczyszczenie wnętrza czajnika jest przygotowanie mieszanki wody i octu, a następnie jej zagotowanie. Im większe stężenie octu, tym większa skuteczność działania. W większości przypadków sprawdzi się jednak proporcja pół na pół. Gdy po pierwszym gotowaniu całość kamienia nie odpadnie od grzałki i dna, roztwór gotujemy ponownie. Później wystarczy wypłukać czajnik i wyszorować jego wnętrze. Jeśli osady z kamienia znajdują się również na wlewie wody i krawędziach wieka, do ich usunięcia możesz wykorzystać pastę z wody i sody oczyszczonej. Nałóż ją na kamień i zostaw na kilka godzin, a następnie usuń wraz z osadem.
Pamiętaj, że osady z kamienia są nie tylko nieestetyczne, ale ich gruba warstwa na grzałce może wydłużyć czas potrzebny do zagotowania wody, a tym samym wpływa na zwiększenie zużycia energii. Fragmenty kamienia w przegotowanej wodzie mają również niekorzystny wpływ na smak przygotowywanych napojów.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy