wtorek, 31 maj 2022
Usunięcie przypalonego tłuszczu z emaliowanych powierzchni, z wykorzystaniem zwykłego płynu do mycia naczyń jest praktycznie niemożliwe, chyba że zdecydujesz się na ich intensywne szorowanie twardym zmywakiem, ryzykując tym samym zniszczenie emalii. Trwałych zabrudzeń z tłuszczu można pozbyć się jednak w łatwiejszy i bezpieczniejszy dla emaliowanych garnków sposób. Czego potrzebujesz?
Jeśli warstwa przypalonego tłuszczu jest cienka, do wyczyszczenia emalii zwykle wystarczy gorąca woda i zmywak kuchenny. Do mycia garnka używamy twardszej, szorstkiej strony zmywaka. Wcześniej garnek należy zanurzyć w gorącej wodzie, dzięki czemu warstwa tłuszczu zmięknie i łatwiej będzie ją usunąć. Przy większych, trwalszych zabrudzeniach, gorąca woda nie wystarczy. Przygotuj domową pastę na bazie sody oczyszczonej i nałóż ją na przypalone miejsca. Wystarczy kilka łyżeczek sody zmieszanej z niewielką ilością wody, a trwałe zabrudzenia od tłuszczu powinny ustąpić. Możesz spróbować również płukanki z soli kuchennej, ale jest to środek mniej skuteczny, gorzej radzący sobie z przypalonym tłuszczem. Jeśli emaliowany garnek przypalony jest również od środka, skorzystaj ze sprawdzonej metody bazującej na wykorzystaniu octu spirytusowego. Wlej do garnka ocet i wodę w proporcji 1:1, zagotuj i podgrzewaj jeszcze przez kilkanaście minut. Następnie wylej mieszankę i wyczyść wnętrze garnka zmywakiem. Procedurę niekiedy trzeba powtórzyć, aż do zupełnego rozpuszczenia przypalonego osadu.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy